ADVERTESMENT
ADVERTESMENT
වට්ටක්කා පිසිනකොට ඒවායේ ඇට විසික් කරනවද? ආයේ එහෙම කරන්න කලින් මේ ලිපිය කියවලම ඉන්න

වට්ටක්කා කියන්නේ අපේ දෛනික ආහාර වේලට නිතරම එකතුවෙන රසවත් එළවළුවක්නේ. ඒ වගේම වට්ටක්කා අපේ ශරීරයට ශක්තිය ලබාදෙන ආහාරයක්. අපි වට්ටක්කා පිළියෙල කරනකොට ඒවායේ ඇට ඉවත දමනවා, නමුත් ඔබ දන්නවාද වට්ටක්කා ඇට අපේ ශරීරයට බොහෝ ප්‍රයෝජනවත් කියලා.

මේ ලිපිය කියවීමෙන් පසුනම් ඔබ කවදාවත් වට්ටක්කා ඇට විසි කරන එකක් නැතිවෙයි. වට්ටක්කා පිසින විට ඒවායේ ඇට වෙනම අරන් තියලා හොඳින් සෝදා වියළීමට තබන්න. පසුව ඒවා දිනපතා ආහාරයට ගන්න. රටකජු කනවා වගේ කන්න පුළුවන් මේ වට්ටක්කා ඇටත්.

මේ තියෙන්නේ වට්ටක්කා ඇට ආහාරයට ගැනීමෙන් අපේ සිරුරට ලැබෙන ප්‍රයෝජන කිහිපයක්.

01. ආතරයිටිස් වැනි තත්වයන් නිසා ඇතිවෙන වේදනාවන් වලට සහනය ලබාදෙනවා

මෙවැනි රෝග වලට අපි ලබාගන්න යම් යම් ඖෂධ වර්ග වලින් අතුරු අබාධ ඇතිවීමට ඇති ඉඩ කඩ ඉතා වැඩියි. නමුත් වට්ටක්කා ඇට ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබට කිසිම අතුරු අබාධයක් නොමැතිවම මෙවැනි රෝග සදහා සහනයක් ලබාගත හැකියි.

02. ඔබේ හදවතේ නිරෝගී බව ආරක්ෂා කරනවා

වට්ටක්කා ඇට වල අඩංගු වෙන මැග්නීසියම් වලින් ඔබේ නිරෝගී බවට විශාල පිටුවහලක් ලැබෙනවා. අධික රුධිර පීඩනය පාලනය කරමින් හදවත් අකර්මන්‍ය වීම් වගේම ආඝාතය වැනි තත්වයන්ගෙනුත් ඔබව ආරක්ෂා කරනවා.

03. ඔබේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පාලනය කරනවා

වට්ටක්කා ඇට වල අඩංගු වෙන phytosterol සංයෝගය මගින් ඔබේ රුධිරයේ අඩංගු වෙන අහිතකර කොලෙස්ටරෝල් අඩු කරනු ලබනවා. සුර්යකාන්ත ඇට වලට පසුව වැඩිම phytosterol සංයෝගයක් අඩංගු වෙන්නේ වට්ටක්කා ඇට වලයි.

04. ඔබේ රුධිරයේ අඩංගු සීනි මට්ටම සමාන අගයක පවත්වාගෙන යා හැකියි.

වට්ටක්කා ඇට ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබට පුළුවන් ඔබේ සිරුරේ පැවතිය යුතු සීනි මට්ටම හැමදාමත් සමාන මට්ටමක පවත්වාගෙන යන්න. ඒ වගේම එය ඔබට බර අඩුකර ගැනීමටත් හැම දවසකම නිරෝගීව ඉන්නත් අවස්ථාව ලබාදෙනවා.

05. ඔබට හොද නින්දක් ලබාදෙනවා

ඔබත් නිදා ගැනීමේ අපහසුතාවයකින් පෙළෙනවා නම් රාත්‍රියට නින්දට යාමට පෙර වට්ටක්කා ඇට කිහිපයක් ආහාරයට ගන්න. වට්ටක්කා ඇට වල අඩංගු වෙන ඇමයිනෝ අම්ලය, tryptophan ඔබට උදවු වෙනවා සුව නින්දක් ලබාගන්න.

- උපුටා ගැනීම අන්තර්ජාලයෙන් -
385


Views
5 Amazing Health Benefits of Pumpkin Seeds
Pumpkin seeds have long been valued as a source of the mineral zinc, and the World Health Organization recommends their consumption as a good way of obtaining this nutrient.

If you want to maximize the amount of zinc that you will be getting from your pumpkin seeds, we recommend that you consider purchasing them in unshelled form. Although recent studies have shown there to be little zinc in the shell itself (the shell is also called the seed coat or husk), there is a very thin layer directly beneath the shell called the endosperm envelope, and it is often pressed up very tightly against the shell. Zinc is especially concentrated in this endosperm envelope.

Because it can be tricky to separate the endosperm envelope from the shell, eating the entire pumpkin seed—shell and all—will ensure that all of the zinc-containing portions of the seed will be consumed.

Whole roasted, unshelled pumpkin seeds contain about 10 milligrams of zinc per 3.5 ounces, and shelled roasted pumpkin seeds (which are often referred to pumpkin seed kernels) contain about 7-8 milligrams. So even though the difference is not huge, and even though the seed kernels remain a good source of zinc, you'll be able to increase your zinc intake if you consume the unshelled version.